2010. március 23., kedd

Barka szüretelés

Lassan végzünk az 5letshop.com karbantartásával, a cikkek átrendezésével. Végre több időm jut minden másra. Olyan szép volt ma az idő, nem lehetett kihagyni egy kis kerti tesz-veszellést. Gyorsan elvégeztük a tavaszi muszáj munkákat, és végül szüreteltünk, barkát.

Van egy idősebb fűzfánk, ami már kicsit kinőtte a helyét. A fa formára igazítását már tavaly is megcsinálhattuk volna, de inkább megvártuk a tavaszt, míg kirügyeztek az ágak. Így igazán könnyű barkát szedni, lefűrészeltük a felesleges oldalágakat, a levágott részeket áthúztuk a teraszra, s kényelmesen lenyesegettük a szép barkás vesszőket. Szuper hatékony módszer, és még létrázni sem kellett hogy a külső ágakat elérjük (mert természetesen a legszebb barkák mindig felül vagy a széleken, a legkevésbé elérhető helyeken nőnek).


A szép egyenes ágakat méret szerint külön válogattuk, az egész mini ágacskákat sem dobtuk el, pici tálakba, csokrokba pont jók lesznek. Az ágakat lazán kartondobozba pakoltuk. A dobozt jól szellőző helyre raktam, hogy a tartalma gyorsan kiszáradhasson. A következő hetekben néhányszor átforgatom majd a barkákat, hogy biztosan minden ág teljesen száraz legyen. Aztán mehet rá a doboztető. A barkák így akár évekig is tárolhatók, megőrzik eredeti szépségüket, nem porosodnak, s akkor használhatunk belőlük, amikor tetszik.



A girbe-gurba ágakat nem szoktam letárolni, mert túl sok helyet foglalna. Inkább csokorba kötöm, és vázába teszem; ilyenkor tavasz kezdetén nagyon hangulatos a lakásban. Víz nélküli vázában olyan marad a barka, mint amikor leszedtük, sokáig eláll. Ha vizet is teszünk a vázájába, akkor az ágak napok alatt kivirágoznak, a kis szürke pamacsok szétnyílnak, és a milliónyi kis sárga porzóval olyan japános kinézetűvé válik.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails