2010. augusztus 23., hétfő

Csicsóka

A csicsóka (Helianthus tuberosus) napraforgóhoz hasonló ragyogó sárga virágai nyár vége felé kezdenek nyílni, s késő őszig folyamatosan hoz újabb virágokat. Vágott virágnak is remek, magában, vagy vegyes csokrokban is megállja a helyét. A növény gumóról szaporítható, szinte bármilyen talajon megél, jól tűri a szárazságot. A gumó a burgonyához hasonló (édesburgonyának is nevezik), nagyon egészséges táplálék, salátákban, szószokban, köretekben is felhasználható. Csicsóka telepítésekor érdemes figyelembe venni, hogy akár tíz évig is helyben maradhat, s a növény szegényes körülmények között is ember magasságúra nőhet. Az évek során annyira elszaporodik, hogy a gyomokat teljesen elnyomja az adott területen. Ezt a tulajdonságát kihasználva mi a kert végében levő parlag területre ültettünk csicsókát, és remekül bevált. Nem kell gyomlálni, s mégis egész nyáron rendben van a terület, csupán az elszáradt szárakat kell kora tavasszal letörni.




Nincsenek megjegyzések: