S végül egy egyszerű recept kovászos uborka készítéshez, én így csinálom:
Hozzávalók:
Bő két kiló (2,1-2,4 kg) uborka, lehetőleg hasonló méretű nagyobbacska szemek Egy csomag friss kapor
Vastagabb szelet fehérkenyér
Cukor, só,
5literes üveg
Egy fazékban felforralok 3 liter vizet, amibe előzőleg literenként egy csapott mokkáskanál cukrot, és 1,5 csapott evőkanál sót teszek.
Az uborkát alaposan megmosom, a felületét kis kefével is átsikálom. A két végét lenyisszantom, majd hosszában bemetszem egyszer, majd erre merőlegesen még egyszer. A vágások keresztben átszelik a szemet, de hosszában nem futnak végig, hogy uborka ne essen darabokra.
A megmosott kapor felét az üveg aljára teszem, majd függőlegesen elrendezve belerakosgatom az uborkákat az üvegbe. A tetejére kerül a maradék kapor, majd a karéj kenyér.
Amikor a felforralt víz annyira kihűlt, mint egy forró fürdő, (vagyis már bele lehetne nyúlni), óvatosan az uborkára öntöm. Az üveg tetejére kis tálkát teszek, alá pedig egy kicsit mélyebb tányért vagy tálat, hogy az esetleg kiforró uborkalét felfogja.
Végül az üveget napos ablakpárkányra teszem, vagy használom a nap nélküli trükköt. 3-4 nap alatt elkészül. Ekkor a kenyeret és a kaprot kidobom a tetejéről, az uborkákat befőttesüvegbe vagy üvegtálba szedem, s rászűröm a levet hogy ellepje. Hűtőszekrényben tárolva 10-14 napig biztosan megőrzi a minőségét. Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése