2010. augusztus 26., csütörtök

Kovászos uborka - nap nélküli trükk

A nyári időszak elengedhetetlen kelléke nálunk a kovászos uborka. Fogyasztjuk főételek mellé, szendvicsekhez, vagy csak úgy magában vitamindús hűs csemegeként. A házi kovászos uborka készítése nem nagy kunszt, csak bele kell pakolni a hozzávalókat egy nagyobb üvegbe, kitenni az egészet a napra, s kedvező időjárás esetén pár nap alatt magától elkészül. De mit lehet tenni, ha időközben esősre fordul az időjárás? Nagyim bevált módszere erre az esetre: az üveget tegyük a mosogató mélyebb medencéjébe, majd töltsük fel jó meleg vízzel a mosogatót, s hagyjuk így míg a víz kihűl. Ezt ismételjük meg a nap folyamán még néhányszor. Bár ez az eljárás macerásabb, mint hagyni hogy a napsugarak végezzék a dolgukat, azonban így hűvös borús napokon rásegíthetünk az érési folyamatra, és biztosan nem megy tönkre az uborka. Ez a trükk akkor is beválik, ha egyáltalán nincs lehetőségünk az uborkakészítés során napos helyre tenni az üveget (például városi lakásban élünk és nincs erre alkalmas benapozott területünk.)


S végül egy egyszerű recept kovászos uborka készítéshez, én így csinálom:

Hozzávalók:
Bő két kiló (2,1-2,4 kg) uborka, lehetőleg hasonló méretű nagyobbacska szemek
Egy csomag friss kapor
Vastagabb szelet fehérkenyér
Cukor, só,
5literes üveg


Egy fazékban felforralok 3 liter vizet, amibe előzőleg literenként egy csapott mokkáskanál cukrot, és 1,5 csapott evőkanál sót teszek.

Az uborkát alaposan megmosom, a felületét kis kefével is átsikálom. A két végét lenyisszantom, majd hosszában bemetszem egyszer, majd erre merőlegesen még egyszer. A vágások keresztben átszelik a szemet, de hosszában nem futnak végig, hogy uborka ne essen darabokra.



 A megmosott kapor felét az üveg aljára teszem, majd függőlegesen elrendezve belerakosgatom az uborkákat az üvegbe. A tetejére kerül a maradék kapor, majd a karéj kenyér.


Amikor a felforralt víz annyira kihűlt, mint egy forró fürdő, (vagyis már bele lehetne nyúlni), óvatosan az uborkára öntöm. Az üveg tetejére kis tálkát teszek, alá pedig egy kicsit mélyebb tányért vagy tálat, hogy az esetleg kiforró uborkalét felfogja.


Végül az üveget napos ablakpárkányra teszem, vagy használom a nap nélküli trükköt. 3-4 nap alatt elkészül. Ekkor a kenyeret és a kaprot kidobom a tetejéről, az uborkákat befőttesüvegbe vagy üvegtálba szedem, s rászűröm a levet hogy ellepje. Hűtőszekrényben tárolva 10-14 napig biztosan megőrzi a minőségét. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: