Hozzávalók / recept:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor (mehet bele egy csomag vanillincukor is)
20 dkg margarin (Bords Eve)
fél csomag sütőpor (3 csapott mokkáskanálnyi)
2 tojás sárgája
csipet só
A lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral összekeverem, és egy nagyobb tálba szitálom. Hozzáadom a margarint, s egybedolgozom, míg morzsalékos masszát kapok. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne melegedjen fel a zsiradék, különben nagyon ragadós lesz a massza. Hozzáöntöm a tojás sárgákat, s összegyúrom. Amikor a tészta egybeáll, kerekdedre formázom, s egy lefedett tálban hűtőszekrénybe teszem kb. fél napra (de minimum 2 órára).
A nyújtáshoz üveg vágódeszkát használok, amihez nem baj ha kissé hozzátapad a tészta, mert hablapáttal mindig könnyen felemelhetők róla a kiszaggatott sütik. Nekem inkább a liszt vált be, szerintem így kevésbé ragad a massza. Fa vágódeszka esetén jobban meg kell hinteni a tészta alját, ehhez inkább porcukrot használnék, nehogy liszt maradjon a kész süteményen.
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 13-15 percig sütöm, majd résnyire nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyom kihűlni.
A linzerek zárt edényben, például csatos befőttesüvegben simán tárolhatók Valentin napig, csak arra kell figyelni, hogy addig el ne fogyjon mind egy szálig :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése