2012. február 5., vasárnap

Valentin napi szív süti

Bálint napra szív alakú linzerrel készülök, tojáshabos díszítéssel. Nagyon könnyű elkészíteni, szívesen ajánlom mindenkinek, kezdőknek is biztos a siker. Jól tárolható, finom omlós sütemény. Tálaláskor általában meghintem vaníliás porcukorral, vagy adok hozzá egy kis házi baracklekvárt.


Hozzávalók / recept:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor (mehet bele egy csomag vanillincukor is)
20 dkg margarin (Bords Eve)
fél csomag sütőpor (3 csapott mokkáskanálnyi)
2 tojás sárgája
csipet só
 
A lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral összekeverem, és egy nagyobb tálba szitálom. Hozzáadom a margarint, s egybedolgozom, míg morzsalékos masszát kapok. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne melegedjen fel a zsiradék, különben nagyon ragadós lesz a massza. Hozzáöntöm a tojás sárgákat, s összegyúrom. Amikor a tészta egybeáll, kerekdedre formázom, s egy lefedett tálban hűtőszekrénybe teszem kb. fél napra (de minimum 2 órára).


Porcukorral vagy finomliszttel meghintett deszkán 3-4 milliméter vastagságúra nyújtom a tésztát. Majd szív alakú formákkal kiszaggatom, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a sütiket.



A nyújtáshoz üveg vágódeszkát használok, amihez nem baj ha kissé hozzátapad a tészta, mert hablapáttal mindig könnyen felemelhetők róla a kiszaggatott sütik. Nekem inkább a liszt vált be, szerintem így kevésbé ragad a massza. Fa vágódeszka esetén jobban meg kell hinteni a tészta alját, ehhez inkább porcukrot használnék, nehogy liszt maradjon a kész süteményen.


Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 13-15 percig sütöm, majd résnyire nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyom kihűlni.



Porcukorral keményre vert tojásfehérjével díszítettem a szíveket. Mivel habnyomóm nincs, egy kisebb nejlonzacskót használtam a mintázáshoz. A zacskó sarkából picit levágtam, beletöltöttem a fehérjehabot, majd az üresen maradt rész összecsavartam, s mintha kontúrfestéket használnék, kacskaringós vonalakat rajzoltam a szívek közepére.





Végül a mintákat mérsékelten meleg sütőben szárítottam a sütik felületére.


A linzerek zárt edényben, például csatos befőttesüvegben simán tárolhatók Valentin napig, csak arra kell figyelni, hogy addig el ne fogyjon mind egy szálig :)

Nincsenek megjegyzések: